Ticker

15/recent/ticker-posts

Αρχαίοι λαοί που ανέπτυξαν τεχνολογία

ΑΡΧΑΙΟΙ ΑΥΓΥΠΤΙΟΙ

Στις τόσες χιλιάδες χρόνια της πλούσιας ιστορίας του, ο ακμαίος αιγυπτιακός πολιτισμός άνθισε πρόωρα και παρέδωσε στους συγχρόνους του έτοιμες όλες τις εφευρέσεις που τον μετέτρεψαν στον πιο προωθημένο πολιτισμό του καιρού του, πολλούς αιώνες πριν οι κοντινοί και μακρινοί γείτονες πάρουν τα πάνω τους κοινωνικά.



Πολλές μάλιστα από τις καθημερινές πρακτικές των Αιγυπτίων παραμένουν ακόμα και σήμερα κοινός τόπος, καθώς οι Αιγύπτιες περιποιούνταν τον εαυτό τους μοστράροντας περίτεχνα κοσμήματα και περούκες, οι άντρες αθλούνταν στη ξιφομαχία και την πάλη και τα παιδιά έπαιζαν με επιτραπέζια, κούκλες και άλλα παιχνίδια.

Ταυτοχρόνως, άκμασαν και ως εφευρέτες, με τις συνεισφορές τους να αλλάζουν δραστικά το πρόσωπο της καθημερινότητας επηρεάζοντας τα πάντα: από τη γεωργία μέχρι και τη μόδα…

ΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΑ

Η ζωή ήταν δύσκολη για τα δόντια των αρχαίων Αιγυπτίων, εν μέρει γιατί το ψωμί τους περιείχε άμμο και χαλίκια εντός του, εκείνοι έκαναν όμως ό,τι μπορούσαν για τη στοματική υγιεινή. Κι έτσι στους πανάρχαιους τάφους οι αρχαιολόγοι έχουν βρει από οδοντογλυφίδες μέχρι και οδοντόπαστα, καθώς οι Αιγύπτιοι έδιναν ιδιαίτερο βάρος στο να κρατούν τα δόντια τους καθαρά και λευκά. Η μαγική συνταγή για τη λευκαντική οδοντόκρεμα αποτελούταν από μύρο, κελύφη αυγών, ελαφρόπετρα, στάχτη και οπλές βοδιών, αν και πάπυρος που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ. και θεωρείται η πρώτη γραπτή φόρμουλα οδοντόκρεμας του κόσμου εκσυγχρόνισε τη συνταγή: αλάτι, δυόσμο, αποξηραμένα λουλούδια και πιπέρι. Και βέβαια, από κοινού με τους Βαβυλώνιους, θεωρούνται οι εφευρέτες της οδοντόβουρτσας (από ξεφτισμένα άκρα ξύλινων κλαδιών)!

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Ήταν και πάλι οι Αιγύπτιοι που έφτιαξαν το πρώτο καλεντάρι 365 ημερών. Το δικό τους ημερολόγιο δεν χωριζόταν βέβαια στις τυπικές τέσσερις εποχές που έχουμε σήμερα, αλλά σε τρεις περιόδους καλλιέργειας: πλημμύρα, καλλιέργεια και συγκομιδή. Οι εποχές τους χωρίζονταν σε 4 μήνες των 30 ημερών έκαστος, προσθέτοντας 5 ακόμα μέρες μεταξύ συγκομιδής και πλημμύρας για θρησκευτικούς εορτασμούς. Το ημερολόγιο ήταν για την κοινωνία αποφασιστικής σημασίας, καθώς έπρεπε πάση θυσία να προβλέπονται επακριβώς οι ετήσιες πλημμύρες του Νείλου, θέμα ζωτικό για τις σπορές και την επιβίωση του λαού. Μια απρόβλεπτη πλημμύρα σήμαινε καταστροφή των γεωργικών προϊόντων και τελικά λιμό…

ΜΑΚΙΓΙΑΖ

Γυναίκα που δεν φορά eyeliner δύσκολα συναντάς σήμερα και είναι οι Αιγύπτιοι που πρέπει να ευχαριστούν οι κυρίες του σήμερα. Το μαύρο περίγραμμα που τονίζει το μάτι ήταν κοινός τόπος για τον καλλωπισμό των γυναικών της χώρας, με τις συνταγές που χρονολογούνται από το 4000 π.Χ. και πολλές να είναι και να διαφέρουν καθοριστικά, εφαρμόζοντας πληθώρα συστατικών: από μαύρο οξείδιο του χαλκού μέχρι και καβουρδισμένα αμύγδαλα, το eyeliner της εποχής αποθηκευόταν κατόπιν σε γρανιτένια δοχεία (για πράσινο eyeliner, αναμείγνυαν μαλαχίτη και γαληνίτη). Η περίφημη σήμερα μόδα γινόταν βέβαια τότε για να τιμήσουν τον θεό του ήλιου, τον Ρα, μιμούμενες την εικόνα του, την ίδια ώρα που είχε και χρηστική αξία, καθώς το eyeliner κρατούσε βακτήρια και βλαβερούς μικροοργανισμούς μακριά από τα μάτια και θεράπευε ακόμα και μολύνσεις των οφθαλμών. Ταυτοχρόνως, βοηθούσε και στην καλύτερη όραση, περιορίζοντας το έντονο ηλιακό φως που τύφλωνε το βλέμμα…

ΓΡΑΠΤΗ ΓΛΩΣΣΑ

Η χρήση σχεδίων για τη διήγηση ιστοριών δεν ήταν φυσικά καινούρια ιστορία, καθώς αυτό έκανε και ο προϊστορικός άνθρωπος από το 30000 π.Χ. (όπως στα σπήλαια που βρέθηκαν στην ισπανική Αλταμίρα και στο γαλλικό Λασκό). Οι πρωτόγονες αυτές παραστάσεις εξελίχθηκαν βέβαια με τον χρόνο και έδωσαν έτσι τη θέση τους στις πρώτες γραπτές γλώσσες του κόσμου, που αναπτύχθηκαν όπως ξέρουμε στην Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία. Αυτό που έκαναν οι Αιγύπτιοι και το σύστημα γραφής τους θεωρήθηκε γλώσσα (ενώ οι προϊστορικές παραστάσεις όχι) ήταν η χρήση των εικονογραμμάτων για να αντιπροσωπεύουν λέξεις (ήδη από το 6000 π.Χ.)! Αυτό οδήγησε στα γνωστά μας ιερογλυφικά, με την πληθώρα της χρήσης τους και τη διπλή άρθρωση που συναντάμε στις σύγχρονες γλώσσες να γεννά πράγματι τη γραφή: ένα σύμβολο μπορούσε να αντιπροσωπεύει αντικείμενο, ιδεόγραμμα, ήχο, ακόμα και φωνόγραμμα. Αργότερα προστέθηκαν κι άλλα στοιχεία στη γραπτή γλώσσα, περιλαμβάνοντας αλφαβητικούς χαρακτήρες που αντιπροσώπευαν συγκεκριμένους ήχους, κάτι που επέτρεψε τη γραφή ονομάτων και αφηρημένων ιδεών. Τα ιερογλυφικά, η μείξη δηλαδή αλφαβητικών χαρακτήρων, συλλαβικών συμβόλων και ιδεογραμμάτων, μπορούσαν πια να διηγούνται πολεμικές ιστορίες, πολιτικά κατορθώματα και πολιτισμικά ήθη και έθιμα. Και βέβαια έχουμε τη Στήλη της Ροζέτας να ευχαριστούμε για την αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών, η ανακάλυψη της οποίας το 1799 έκανε δυνατή την ανάγνωση των περίεργων και ακατανόητων μέχρι τότε αιγυπτιακών γραπτών παραστάσεων…

ΤΣΙΧΛΑ

Τι θα κάναμε χωρίς τη βοήθεια της μέντας για να απαλλαγούμε από τα δύσοσμα πρωινά χνώτα; Και βέβαια είναι και πάλι οι Αιγύπτιοι που πρέπει να ευχαριστούμε για τη φρεσκάδα της αναπνοής! Είπαμε, η στοματική υγιεινή ήταν μεγάλο πράγμα για την αιγυπτιακή κοινωνία, καθώς το ψωμί τους διέλυε κυριολεκτικά το σμάλτο των δοντιών και έφερνε τον όλεθρο στο στόμα (οι πέτρες που χρησιμοποιούσαν για το άλεσμα του αλευριού άφηναν μικρά χαλίκια και άμμο στο ψωμί). Κι έτσι πλάι στην οδοντόβουρτσα και την οδοντόκρεμα, οι Αιγύπτιοι πιπιλούσαν τσίχλες για καθαρή αναπνοή, καθώς τα δύσοσμα χνώτα ήταν δείκτης χαμηλού εισοδήματος (και κατώτερης κοινωνικής τάξης)! Οι δικές τους τσίχλες βέβαια, σε σχήμα σφαιριδίου, περιείχαν μείγμα από λιβάνι, μύρο και κανέλα, το οποίο βραζόταν σε μέλι. Κι έτσι αντίο κακή αναπνοή…

ΚΛΕΙΔΑΡΙΑ

Η παλιότερη κλειδαριά που έχει ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής ήταν ξύλινη, χρονολογείται τουλάχιστον από το 4000 π.Χ. και εντοπίστηκε σε αιγυπτιακό παλάτι. Δούλευε μάλιστα όπως ακριβώς και οι σημερινές, με κλειδί που άνοιγε αυτή και μόνο αυτή και καμιά άλλη! Το μόνο τους μειονέκτημα; Το θεόρατο μέγεθός τους, καθώς οι μεγαλύτερες που έχουν βρεθεί έφταναν σε μήκος 0,6 μέτρων. Οι Ρωμαίοι πάτησαν αργότερα πάνω στην αιγυπτιακή εφεύρεση ασφαλείας και έφτιαξαν τις πρώτες μεταλλικές κλειδαριές του κόσμου, αν και οι δικές τους δεν ήταν τόσο ασφαλείς όσο οι ξύλινες αιγυπτιακές, παρά το γεγονός ότι οι ρωμαϊκές ήταν θαμμένες μέσα στην πόρτα…

ΞΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ

Η εμφάνιση και η προσωπική υγιεινή ήταν αποφασιστικής σημασίας στην κοινωνία των αρχαίων Αιγυπτίων, γι’ αυτό και θεωρούνται εν πολλοίς ο πρώτος πολιτισμός που ενδιαφέρθηκε για το ξύρισμα! Η απαλλαγή από τις τρίχες του προσώπου ήταν απαραίτητη, κόβοντας κοντά τα μαλλιά και ξυρίζοντας το πρόσωπο συχνά, φτάνοντας αργότερα να ξεφορτώνονται όλες τις τρίχες του σώματος (εκτός από τα φρύδια), αντισταθμίζοντας τις χαμένες τρίχες του κεφαλιού με περούκες (στο ιερατείο αυτό, που ξύριζε όλο του το σώμα κάθε τρεις μέρες). Οι τρίχες στο σβέρκο θεωρούνταν μάλιστα αντιαισθητικές και ήταν σημάδι προσωπικής παραμέλησης (όπως και τα μακριά μαλλιά και το μούσι σήμαιναν χαμηλή εισοδηματική τάξη). Το ξύρισμα και η απαλλαγή από κάθε τρίχα δεν ήταν βέβαια μόνο για ωραιότερη εμφάνιση, καθώς το γουλί παντού σήμαινε μικρότερη εξάπλωση ψειρών και δερματικών παθήσεων. Όσο για το πώς γινόταν, εφάρμοζαν πολλές στρώσεις αποτριχωτικής κρέμας ή τις αφαιρούσαν τρίβοντας πάνω τους κοφτερές πέτρες, ενώ αργότερα κατέληξαν σε κοφτερή πέτρα προσαρμοσμένη πάνω σε ξύλινη λαβή και ακόμα πιο μετά σε λεπίδες καμωμένες από χαλκό. Στην υιοθέτηση της παραδοσιακής τεχνικής του ξυρίσματος έπαιξε σαφώς λόγο η αφόρητη ζέστη της ερήμου. Και βέβαια ήταν η πρώτη κοινωνία που έφτιαξε μια νέα θέση εργασίας, αυτή του μπαρμπέρη: οι κουρείς έκαναν κατ’ οίκον επισκέψεις στα σπίτια της αριστοκρατίας, ενώ τους φτωχότερους τους ξύριζαν στον δρόμο. Παρά την απέχθεια που ένιωθαν όμως για τα μαλλιά, αισθάνονταν έναν περίεργο θαυμασμό για τις τρίχες: έπαιρναν τα κουρεμένα μαλλιά και το μαλλί των προβάτων και τα έφτιαχναν περούκες και ψεύτικα μούσια, τα οποία ακόμα πιο παράξενα φορούσαν φαραώ, αριστοκράτες, ακόμα και βασίλισσες! Τα διαφορετικά σχέδια που είχαν τα ψεύτικα μούσια φανέρωναν μάλιστα την κοινωνικο-οικονομική θέση του κατόχου: ο απλός κόσμος φορούσε ψεύτικα μούσια που έφταναν τα 5 εκατοστά μήκος, ενώ οι φαραώ έκαναν εξαλλοσύνες τόσο στο μήκος όσο και το σχήμα (όπως οι τετράγωνες απολήξεις!)…

ΑΡΟΤΡΟ

Την ώρα που αρχαιολόγοι και ιστορικοί δεν είναι ακριβώς σίγουροι από πού προήλθε το αλέτρι, τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι τόσο οι Αιγύπτιοι όσο και οι Σουμέριοι ήταν μεταξύ των πρώτων πολιτισμών που το χρησιμοποίησαν, ήδη από το 4000 π.Χ. Τα πρώιμα αυτά άροτρα είχαν βέβαια πολύ χώρο για βελτίωση, καθώς επρόκειτο για τροποποιημένα εργαλεία χειρός που ήταν τόσο ελαφριά και αναποτελεσματικά που άνοιγαν ιδιαιτέρως ρηχές τρύπες στο έδαφος. Όλα όμως άλλαξαν περί το 2000 π.Χ., όταν οι Αιγύπτιοι σκέφτηκαν να τα προσαρμόσουν στα βόδια! Οι πρώτες απόπειρες ήθελαν το αλέτρι να προσαρμόζεται στα κέρατα του ζώου, κάτι που δεν ήταν καθόλου βολικό για το βόδι, κι έτσι οι κατοπινοί σχεδιασμοί εφάρμοσαν ένα σύστημα ιμάντων που έκανε το πράγμα πολύ πιο αποτελεσματικό. Ήταν το αλέτρι που επαναστατικοποίησε τις καλλιέργειες στην αρχαία Αίγυπτο, κάνοντας τις αγροτικές εργασίες ευκολότερες από κάθε άλλο πολιτισμό. Η ιστορική σπουδαιότητά του είναι περιττό να αναφερθεί…


ΑΡΧΑΙΟΙ ΠΕΡΣΕΣ

Οι αρχαίοι Πέρσες ήταν  γνωστοί για τα επιστημονικά τους επιτεύγματα και την ανεπτυγμένη τεχνολογία τους . Πολλές από τις μεγαλύτερες αρχαίες περσικές εφευρέσεις  επηρέασαν βαθιά τον κόσμο τότε αλλά και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται σήμερα. Στην πραγματικότητα, εξελιγμένους απόγονους αυτών των πρώιμων εφευρέσεων τις βρίσκουμε δίπλα μας. 

Ας γνωρίσουμε τις σημαντικότερες αρχαίες περσικές εφευρέσεις

ΑΛΓΕΒΡΑ

Ο Muhammad Ibn Musa al-Khwarizmi ήταν Πέρσης μαθηματικός γνωστός ως ένας από τους σημαντικότερους στοχαστές όλων των εποχών. Εκτός από το έργο του στην αστρονομία και τη γεωγραφία, ο Al-Khwarizmi θεωρείται ο δημιουργός της άλγεβρας. Γεννημένος κάποια στιγμή στα τέλη του 8ου αιώνα, πιθανότατα μεγάλωσε στην Κεντρική Ασία  γύρω από  το Τουρκμενιστάν  και  το Ουζμπεκιστάν . Οι λέξεις άλγεβρα και αλγόριθμος προέρχονται από τη λατινοποίηση του ονόματός του, Algoritmi. Ο Al-Khwarizmi δημοσίευσε το θεμελιώδες έργο του γύρω στο 820 μ.Χ. με τίτλο The Compendious Book on Calculation by Completing and Balancing. Το βιβλίο καθιέρωσε την άλγεβρα ως τη δική του πειθαρχία, δείχνοντας στους αναγνώστες του πώς να λύνουν πολυωνυμικά μαθηματικά προβλήματα και ακόμη και καθιερώνοντας έναν τύπο για την επίλυση τετραγωνικών εξισώσεων.


ΤΑΒΛΙ

Το τάβλι θεωρείται ότι εφευρέθηκε περίπου το 3.000 π.Χ. στο σημερινό Ιράν,  το Ιράκ και  τη Συρία , είναι γνωστό ως το αρχαιότερο γνωστό παιχνίδι στον κόσμο. Προηγείται ακόμη και του σκακιού. Το όνομα με το οποίο το γνωρίζουμε προέρχεται από την εισαγωγή του τάβλι στον αγγλόφωνο κόσμο κατά τη μεσαιωνική περίοδο ως «bac gamen». Το τάβλι ήταν γνωστό ότι είναι γρήγορο και πολύ προκλητικό. Κατά τη διάρκεια των  Σταυροφοριών , οι Χριστιανοί έπαιξαν το παιχνίδι τόσο πολύ που η Εκκλησία προσπάθησε να το βάλει εκτός νόμου. Ωστόσο, αυτές οι προσπάθειες απέτυχαν, καθώς το παιχνίδι μπορούσε να γίνει ακόμη και στην άμμο.


 ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ-ΚΑΝΑΤ-QANAT

Εφευρέθηκε περίπου πριν από 3.000 χρόνια από τους αρχαίους Πέρσες, τα Qanat ήταν λαμπρές εφευρέσεις που επέτρεψαν την άρδευση των καλλιεργειών και τη διανομή νερού σε μεγάλη κλίμακα. Ονομάζεται kariz στα Φαρσί, το qanat χρησιμοποιεί μια σειρά από φρεάτια και τούνελ χτισμένα κάτω από έναν λόφο, εκτρέποντας τον υδροφόρο ορίζοντα μέσω της βαρύτητας προς ανοιχτά κανάλια για κάθε είδους χρήσεις. Οι σήραγγες έχουν όλες μια μικρή κλίση, μεταφέροντας το νερό στον προορισμό του. Το κόλπο ήταν να πάρεις την κλίση στη σωστή γωνία. Το πολύ θα ήταν σπατάλη, ενώ το πολύ λίγο θα ήταν ανεπαρκές. Συγκριτικά, τα ρωμαϊκά υδραγωγεία πιστεύεται ότι κατασκευάστηκαν γύρω στο 300 π.Χ. Αναγνωρισμένα από την UNESCO ως αξιόλογο παράδειγμα τεχνολογίας, τα συστήματα qanat αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της ευρηματικότητας της αρχαίας Περσίας. 




ΚΙΘΑΡΑ

Οι θαυμαστές του Rock and Roll μπορεί να εκπλαγούν όταν ακούν ότι η αγαπημένη κιθάρα μπορεί να ανιχνεύσει την προέλευσή της πριν από περίπου 3.500 χρόνια στην αρχαία Περσία. Δύο αιώνες αργότερα, οι Χετταίοι χάραξαν από πέτρα ένα άγαλμα ενός άνδρα που έπαιζε κιθάρα. Αυτό αποτελεί την παλαιότερη απόδειξη της προέλευσης της κιθάρας. Το όργανο θα αυξηθεί σε δημοτικότητα και θα εξαπλωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή, προς  την Αίγυπτο , την Αρχαία  Ελλάδα , ακόμη και  την Κίνα . Αυτή η πρωτο-κιθάρα θα εξελισσόταν συνεχώς, με κάθε αλληλεπίδραση να αλλάζει τα συστατικά της, τα δομικά υλικά και τα σχέδιά της. Απόγονοι της πρωτο-κιθάρας υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα, γνωστοί ως Chitara και Tanbur.


ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Ο Κύρος ο Μέγας, ο πρώτος βασιλιάς της αρχαίας Περσίας, σάρωσε την πόλη της Βαβυλώνας το 539 π.Χ. Ο στρατός του ήταν νικητής και δεν ήταν ασυνήθιστο για τους κατακτητές να επιτρέψουν τη λεηλασία και την υποδούλωση των ηττημένων θυμάτων τους. Αντί να καταστρέψει τη Βαβυλώνα, ο Κύρος έκανε κάτι άλλο. Ελευθέρωσε τον σκλαβωμένο πληθυσμό της πόλης, διέταξε τον θρησκευτικό πλουραλισμό, ακόμη και κατάργησε τη φυλετική ιεραρχία. Αυτές οι δηλώσεις και άλλες εγγράφηκαν σε ακκαδική σφηνοειδή γραφή σε έναν ψημένο πήλινο κύλινδρο. Γνωστό σήμερα ως Κύλινδρος του Κύρου, αυτό το τεχνούργημα αντιπροσωπεύει τον πρώτο καταγεγραμμένο χάρτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχει μεταφραστεί και στις έξι επίσημες γλώσσες των Ηνωμένων Εθνών. Ο κύλινδρος έχει ακόμη και παραλληλισμούς με τη Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που γράφτηκε σχεδόν 3.000 χρόνια αργότερα.


ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Ο Ibn Sina ή Avicenna ήταν Ιρανός φιλόσοφος και γιατρός που έζησε τον 10ο και τον 11ο αιώνα. Ήταν ένας λαμπρός επιστήμονας και λόγιος του οποίου το έργο ήταν γνωστό σε όλο τον ισλαμικό κόσμο. Το έργο του πιστώνεται με την οικοδόμηση της υποδομής πάνω στην οποία δημιουργήθηκε η σύγχρονη ιατρική. Αντλώντας από το έργο του Ιπποκράτη και του Γαληνού, οι σύγχρονοι ερευνητές πιστεύουν ότι το έργο του Αβικέννα θα μπορούσε να υπερισχύσει επαρκώς των προκατόχων του και ίσως ακόμη και όλων των προηγούμενων γνωστών επιστημονικών εργασιών. Το δημοσιευμένο έργο του, γνωστό ως The Canon of Medicine, συγκέντρωσε ιατρικές τεχνικές, ιατρικές ουσίες, διαγνώσεις ασθενειών για συγκεκριμένες περιοχές και πολλά άλλα. Ο Κανόνας παρέμεινε η ιατρική αρχή για αιώνες και χρησιμοποιήθηκε ακόμη και στη μεσαιωνική Ευρώπη.


ΨΥΓΕΙΟ

το πρώτο ψυγείο εφευρέθηκε από τους αρχαίους Πέρσες; Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, η ιδέα να διατηρούνται τα ευπαθή τρόφιμα κρύα φαίνεται συγκλονιστική, αλλά οι Πέρσες ήταν απίστευτα ευρηματικοί όταν επρόκειτο να αρκεστούν στην τεχνολογία που υπήρχε. Το Yakhchal ήταν μια πυραμιδοειδής δομή που έμοιαζε με τις πυραμίδες που κατασκευάστηκαν στη Μεσοαμερική. Ωστόσο, αυτοί δεν ήταν θρησκευτικοί ή ταφικοί σκοποί. Το Yakhchal, μια λέξη που σημαίνει «λάκκος πάγου», κρατούσε τα πράγματα κρύα χρησιμοποιώντας ένα σύστημα ψύξης με εξάτμιση. Θα μπορούσε ακόμη και να παγώσει ορισμένα αντικείμενα! Οι ανεμοσυλλέκτες και το νερό που έρεε από τα qanat επέτρεψαν στους αρχαίους Πέρσες να συντηρούν τα τρόφιμα καθ 'όλη τη διάρκεια των βάναυσων καλοκαιριών της Κεντρικής Ασίας


ΑΛΚΟΟΛ

Ένας Ιρανός λόγιος ονόματι Abu Musa Jabir ibn Hayyanzi, γεννημένος το 721 μ.Χ., ήταν ένας λαμπρός εφευρέτης και επιστήμονας. Ως γιος ενός φαρμακευτικού χημικού, ο Hayyanzi πιστώνεται επίσης ως ο πρώτος που έκανε απόσταξη αλκοόλ. Παρόλο που το αλκοόλ υπήρχε στο παρελθόν, αφού ανακαλύφθηκε ήδη από το 4.000 π.Χ., αυτά τα ποτά ήταν αρκετά χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ και δεν μοιάζουν σχεδόν με τίποτα που διατίθεται σε ένα ποτοπωλείο σήμερα. Ο Hayyanzi είναι επίσης γνωστός ως ο πατέρας της χημείας, χάρη στην έρευνά του για τα οξέα και τα αλκάλια.


ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Περίπου μεταξύ 550 και 330 π.Χ., οι Αχαιμενίδες Πέρσες ανέπτυξαν ένα μαζικό ταχυδρομικό σύστημα που επισκίασε πλήρως τις  μορφές παράδοσης αλληλογραφίας που χρησιμοποιούνται στη Βαβυλωνία. Αυτό το σύστημα, που ονομάζεται Piradazis, βασισμένο σε ιππείς που λειτουργούσαν σε ένα σύστημα αναμετάδοσης, μπορούσε να λαμβάνει αλληλογραφία από τη μια άκρη της αυτοκρατορίας στην άλλη μέσα σε λίγες μέρες. Αυτό ήταν κάτι πρωτόγνωρο! Οι μελετητές λένε ότι η αλληλογραφία θα μπορούσε να σταλεί από το Δυτικό Ιράν στη Δυτική Τουρκία  σε μόλις μια εβδομάδα. Αυτό το σύστημα ήταν κρίσιμο καθώς η αυτοκρατορική επικράτεια εκτεινόταν από την Ελλάδα μέχρι την Ινδία στο απόγειό της. Συχνά εστάλησαν μηνύματα από τη Νότια Ασία στην Αίγυπτο, κάτι που δεν θα ήταν δυνατό αν δεν ήταν τόσο εξαιρετικοί ιππείς.


ΒΑΡΥ ΙΠΠΙΚΟ

Αυτή η τεχνογνωσία με τα άλογα δεν χρησιμοποιήθηκε μόνο για την παράδοση αλληλογραφίας. Οι αρχαίοι Πέρσες αξιοποίησαν επίσης την πείρα τους στα άλογα και στις στρατιωτικές τους εκστρατείες. Η χρήση βαρέος ιππικού, που συνδυάζει πανοπλίες κλίμακας με έφιππες μονάδες, πιστεύεται ότι αναπτύχθηκε στο ιρανικό οροπέδιο. Τα νησιά άλογα που εκτράφηκαν από τους Πέρσες ήταν αρκετά μεγάλα για το έργο και αποδείχθηκαν ανεκτίμητα στις συγκρούσεις κατά της Νεο-Ασσυριακής Αυτοκρατορίας. Αυτές οι μονάδες βαρέως ιππικού συνέβαλαν στην άνοδο της Περσικής αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών και στη δημιουργία μονάδων βαρέως ιππικού σε άλλα μέρη της κούρσας εξοπλισμών που ακολούθησε.


Αυτές ήταν οι σημαντικότερες αρχαίες περσικές εφευρέσεις που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο.

ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ

Η αρχαία Κίνα κατείχε ηγετικές θέσεις σε πολλούς τομείς  της καθημερινότητας  και φυσικά στον τομέα της τεχνολογίας Η Αρχαία Κινεζική τεχνολογία

πρόσφερε  αμέτρητες  εφευρέσεις στον κόσμο πχ το χαρτί ,τη πυξίδα,την πυρίτιδα κτλ
Παρακάτω είναι μια λίστα με τις 20 μεγαλύτερες εφευρέσεις των αρχαίων Κινέζων που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της τεχνολογίας.
ΑΡΧΑΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ



Ας δούμε τι πρόσφερε στον υπόλοιπο κόσμο η αρχαία Κινεζική τεχνολογία

1.ΧΑΡΤΙ

Η εφεύρεση του χαρτιού επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ανθρώπινη ιστορία. Το χαρτί υπήρχε ήδη
στην Κίνα από το 105 π.Χ., ωστόσο, ένας ευνούχος ονόματι Cai Lun (περίπου 50 μ.Χ. -
121) έκανε σημαντική καινοτομία και συνέβαλε στην ευρεία υιοθέτησή του.
Η προηγμένη τεχνολογία κατασκευής χαρτιού του εξαπλώθηκε στη συνέχεια στην κεντρική Ασία και αργότερα στον υπόλοιπο κόσμο , μέσω του Δρόμου του Μεταξιού(ο οποίος έφτανε στα παράλια της Μαύρης θάλασσας και στα ανατολικά παράλια της Μεσογείου)

2.ΚΙΝΗΤΑ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ


Η εκτύπωση ξύλινων μπλοκ ήταν ήδη μια ευρέως χρησιμοποιούμενη τεχνική στη Δυναστεία Τανγκ. Ωστόσο, αυτού του είδους η τεχνολογία εκτύπωσης ήταν ακριβή και χρονοβόρα. 
Μέχρι τη δυναστεία των Σονγκ (960-1279),  όταν ένας άντρας ονόματι Bi Sheng (990–1051) εφηύρε την εκτύπωση κινητού τύπου, καθιστώντας το πιο γρήγορο και εύκολο. 
Πρώτα χάραξε μεμονωμένους χαρακτήρες σε κομμάτια πηλού και μετά τα σκληρύνουμε με φωτιά. Αυτά τα κινητά κομμάτια τύπου κολλήθηκαν αργότερα σε μια σιδερένια πλάκα για να τυπώσουν μια σελίδα και στη συνέχεια χωρίστηκε και αναδιανεμήθηκε για άλλη σελίδα. Αυτού του είδους
Η τεχνολογία εκτύπωσης εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την Ευρώπη,μετά τις σταυροφορίες και το ταξίδι του Μάρκο Πόλο στην Ασία. Αυτή η εφεύρεση τελειοποιήθηκε απο τον Γερμανό Γουτεμβέργιο ,οδηγώντας στην Αναγέννηση, και αργότερα σε όλο τον κόσμο.

3.ΠΥΡΙΤΙΔΑ

Η πυρίτιδα εφευρέθηκε από Κινέζους Ταοϊστές αλχημιστές
περίπου το 1000 μ.Χ. όταν προσπάθησαν να βρουν ένα φίλτρο για να κερδίσουν
ανθρώπινη αθανασία με ανάμειξη στοιχειακού θείου, άνθρακα,
και νίτρου . 
Πιστεύεται ότι εξαπλώθηκε η πυρίτιδα στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της μογγολικής επέκτασης του 1200-1300 μ.Χ( μέσω του δρόμου του μεταξιού )
Το ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι οι Κινέζοι χρησιμοποίησαν αυτήν την ανακάλυψη
κυρίως για κροτίδες ενώ οι Ευρωπαίοι δημιούργησαν κανόνια
και όπλα και κυριάρχησαν στην Κίνα στα μέσα του 1800.

4.ΠΥΞΙΔΑ (罗盘)


Η πυξίδα είναι μια συσκευή πλοήγησης  που δείχνει την κατεύθυνση του Βορρά
Η πυξίδα εφευρέθηκε από Κινέζους μεταξύ του 2ου αιών. π.Χ. και 1ος αιώνας μ.Χ. Πρώτα
χρησιμοποιείται στο Φενγκ Σούι,  για σχρδιασθεί η διάταξη των κτιρίων. Μέχρι το 1000 μ.Χ.,άρχισε να χρησιμοποιείται  στη ναυσιπλοΐα.Οι πυξίδες χρησιμοποιήθηκαν κυρίωςσε
κινεζικά πλοία, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να  διαπλέουν με ασφάλεια τον ειρηνικό Ωκεανό αλλά και τον Ινδικό. Άραβες έμποροι που έπλεαν  προς τα νότια παράλια της Ασίας πήραν την εφεύρεση και την έφεραν στα Ανατολικά παράλια της Μεσογείου και από εκεί μεταφέρθηκε στην Ευρώπη.

5. ΑΛΚΟΟΛ  (酒精)


Οι κάτοικοι της Αραβικής Χερσονήσου  ευρέως πιστεύονταν ότι ήταν οι πρώτοι ζυθοποιοί. Ωστόσο,  το 2013, μια κεραμική 9000 ετών βρέθηκε στην κινέζικη επαρχία Henan  ,αποκάλυψε την παρουσία αλκοόλ, 1000  χρόνια πριν από τους Άραβες Το αλκοόλ είναι γνωστό ως Jiu in στα Κινέζικα και χρησιμοποιούνταν συχνά ως πνευματική προσφορά  στον Ουρανό και στη Γη ή στους προγόνους στην αρχαία  Κίνα. Μελέτη δείχνει ότι η μπύρα με ένα αλκοολούχο  περιεχόμενο από 4% έως 5% καταναλώνονταν   επίσης ευρέως στην  Αρχαία Κίνα .


6.ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΡΟΛΟΪ  (机械表-Jīxiè biǎo)

Το πρώτο μηχανικό ρολόι στον κόσμο  εφευρέθηκε από τον Yi Xing, έναν βουδιστή μοναχό το 725 μ.Χ.. Λειτουργούσε στάζοντας νερό που τροφοδοτούσε έναν τροχό που έκανε μια πλήρη περιστροφή σε 24 ώρες. Εκατοντάδες χρόνια αργότερα, ο εφευρέτης Σου Ο Song ανέπτυξε ένα πιο εξελιγμένο ρολόι που ονομάζονταν  Κοσμική Αυτοκρατορία το 1092, 200 χρόνια νωρίτερα πριν από το πρώτο ευρωπαϊκό μηχανικό ρολόι .

7.ΤΣΑΪ  (茶-cha)

Σύμφωνα με τον παλιό κινέζικο μύθο, το τσάι  πρώτο ανακαλύφθηκε από τον Shennong.
 γύρω στο 2.737 π.Χ. 
Το τσάι   την περίοδο  της δυναστείας των Τάνγκ έγινε δημοφιλές ποτό και το απολάμβαναν όλες οι κοινωνικές τάξεις
Το μεγαλύτερο ζωντανό τεϊόδεντρο βρίσκεται στο Lin Cang, στην 
Κίνα, και είναι περίπου 3.200 ετών.

8.ΜΕΤΑΞΙ  (丝绸- Sīchóu)


Το μετάξι, μια από τις παλαιότερες ίνες, προήλθε από την Κίνα από νωρίς  πριν από 6.000 χρόνια. Τα πρώτα στοιχεία για μετάξι είναι ότι ανακαλύφθηκε  στην κομητεία Xiaxian,  Επαρχία Shanxi, Κίνα όπου βρέθηκε ένα μεταξωτό κουκούλι  κομμένο στη μέση, και χρονολογείται μεταξύ 4000 και 3000  π. Χριστού.
 Οι Κινέζοι κατέκτησαν την εκλεπτυσμένη ύφανση μεταξιού και αυτό ήταν  αυστηρά φυλασσόμενο μυστικό, και η Δύση έπρεπε να πληρώσει χρυσό ίδιου βάρους για τα μετάξια.
 Στην αρχαιότητα το το μετάξι ήταν ένα πολύ σημαντικό υλικό και για πολλούς αιώνες έμποροι μετέφεραν αυτό το πολύτιμο αντικείμενο από την Κίνα στη Δύση, μέσα από τον περίφημο δρόμο του μεταξιού
.

9.ΟΜΠΡΕΛΑ  (伞)

Οι εφευρέτες της ομπρέλας μπορούν να εντοπιστούν 
3500 χρόνια πριν στην Κίνα. Ο θρύλος λέει,  ότι ο Λου Μπαν, ένας
Κινέζος ξυλουργός και εφευρέτης δημιούργησε την πρώτη ομπρέλα.
Εμπνευσμένος από τα παιδιά που χρησιμοποιούν φύλλα λωτού ως καταφύγιο βροχής, αυτός
δημιούργησε ομπρέλα φτιάχνοντας ένα ευέλικτο πλαίσιο καλυμμένο με ένα πανί.

10 ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ  (针刺 )

Το παλαιότερο βιβλίο κινεζικής ιατρικής "Neijing",γνωστό και ως «The Classic of Internal Medicine
του Κίτρινου Αυτοκράτορα», δείχνει ότι ο βελονισμός χρησιμοποιήθηκε ευρέως ως θεραπεία στην Κίνα πολύ πριν την ώρα που γράφτηκε. Άλλωστε  ανακαλύφθηκαν διάφορα  είδη βελόνων βελονισμού
στον τάφο του πρίγκιπα Liu Sheng που πέθανε  γύρω στο 200 π.Χ. Αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη ότι
Ο βελονισμός ήταν ήδη σε χρήση στην Κίνα περισσότερο  από πριν από δύο χιλιάδες χρόνια

11.ΧΥΤΕΥΣΗ ΣΙΔΗΡΟΥ  (铸铁件  )


Τα αρχαιολογικά στοιχεία αποκάλυψαν ότι η τήξη σιδήρου Η τεχνολογία αναπτύχθηκε στην Κίνα ήδη από την 5η αιώνα π.Χ. στη δυναστεία Zhou (1050 π.Χ.–256 π.Χ.).Κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου και των εμπόλεμων κρατών  περιόδους (776-221 π.Χ.) Η Κίνα γνώρισε άνθηση
περίοδος τήξης σιδήρου. Στη δυναστεία των Χαν (202 π.Χ  -220 μ.Χ.) η κεντρική κυβέρνηση μονοπώλησε το σίδερο  λιώνουν, βλέποντας αξιοσημείωτη ανάπτυξη.

12.ΠΟΡΣΕΛΑΝΗ  (瓷 )


Η πορσελάνη είναι μια σπουδαία εφεύρεση της αρχαίας Κίνας. Η πρώτη πορσελάνη εμφανίστηκε στη δυναστεία των Σανγκ (1600-1046 π.Χ.) και ωρίμασε κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Τανγκ (618-
906). Κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Σονγκ (960–1279),  η τεχνολογία παραγωγής της πορσελάνης έφτασε σε πρωτοφανές ύψος λόγω της εστίασής της ,στο σχήμα  τους και  της λάμψης τους. Η κινεζική πορσελάνη εκτιμήθηκε ιδιαίτερα στο κόσμο και πολλά έργα τέχνης είχαν εισαχθεί στο Δυτικά μέσω του Δρόμου του Μεταξιού.

13.ΣΕΙΣΜΟΓΡΑΦΟΣ (地震仪)


Σύμφωνα με  αρχεία της μεταγενέστερης δυναστείας Χαν, ένας σεισμογράφος
δημιουργήθηκε από τον λαμπρό εφευρέτη Zhang Heng  το 132 μ.Χ. Η λειτουργία του είναι να προσδιορίζει την κατεύθυνση ενός σεισμού.
Το 138 μ.Χ., αυτό το όργανο έδειξε έναν σεισμό που συνέβη στο Longxi χίλια χιλιόμετρα μακριά. Ήταν η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα κατάφερε να εντοπίσει έναν σεισμό. Οι σύγχρονοι σεισμογράφοι μόλις ξεκίνησαν την  ανάπτυξή τους 1848 στην Ευρώπη.

14.ΠΥΡΑΥΛΟΣ  (导弹)

Η Κίνα είναι η πατρίδα των πυραύλων.Οι αρχαίοι κινέζοι εφευρέτες δημιούργησαν πυραύλους εφαρμόζοντας αντίθετη δύναμη που παράγεται από αναμμένη πυρίτιδα. Σύμφωνα με την ιστορία,
το 228 μ.Χ. το Wei State χρησιμοποιούσε ήδη δάδες προσαρτημένο σε βέλη για να προστατεύει το Chencang από το στρατεύματα εισβολής του κράτους Σου. Αργότερα το Τραγούδι Η Δυναστεία (960-1279) είχε προσαρμόσει την πυρίτιδα για να φτιάξει πυραύλους. Ένας χάρτινος σωλήνας γεμισμένος με μπαρούτι ήταν προσαρτημένο σε ένα βέλος που μπορεί να εκτοξευθεί από ένα τόξο.
Αυτού του είδους οι αρχαίοι πύραυλοι και οι βελτιωμένοι ήταν χρησιμοποιείται ευρέως σε στρατιωτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες σε Κίνα.

15.ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΧΑΛΚΟΥ  (铜 )


Η δεξιοτεχνία του χαλκού κατακτήθηκε απότους αρχαίους κινέζους  το 1700 π.Χ. Η δυναστεία των Σανγκ (1600–1046 π.Χ.) και οι δυναστείες Zhou (1046-256 π.Χ.) έφεραν την Κίνα στην Εποχή του Χαλκού και η κατασκευή χάλκινων ειδών έφτασε στο αποκορύφωμά της σε αυτή την περίοδο. Ο χαλκός χρησιμοποιήθηκε κυρίως για την κατασκευή  όπλων, χάλκινων εργαλείων και τελετουργικών σκευών. Σε σύγκριση με άλλες περιοχές του κόσμου ξεχωρίζουν τα κινεζικά χάλκινα είδη για τις επιγραφές και τα ντελικάτα διακοσμητικά τους μοτίβα.

16.ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ  (风筝)


Ο χαρταετός αναπτύχθηκε πριν από περίπου 3.000 χρόνια στη Κίνα. Οι πρώτοι χαρταετοί ήταν κατασκευασμένοι από ξύλο,που ονομάζεται Muyuan (ξύλινος χαρταετός). Στα πρώτα χρόνια οι χαρταετοί ήταν  κυρίως για στρατιωτικούς σκοπούς όπως η αποστολή μηνυμάτων, μέτρηση αποστάσεων, δοκιμή του ανέμου και σηματοδότηση. Με τον καιρό το πέταγμα χαρταετού εξελίχθηκε σε άθλημα 

17.ΣΠΑΡΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ (播种机)

Η σπαρτική  είναι μια συσκευή που φυτεύει τον σπόρο χώμα σε ομοιόμορφο βάθος και το καλύπτει. Χωρίς αυτό οι γεωργοί έπρεπε να φυτέψουν τους σπόρους με το χέρι, με αποτέλεσμα τη σπατάλη και την άνιση ανάπτυξη. Σύμφωνα με  αρχεία, η κινεζική χρήση των σπαρτικών μηχανών μπορεί να χρονολογηθεί πίσω στον 2ο αιώνα π.Χ. Η συσκευή κατασκευάστηκε  και έτσι  δουλειά των αγροτών έγινε  ευκολότερη και  βελτιώθηκε γεωργική παραγωγή στην Κίνα.

18.ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΣΠΟΡΑ ΣΕ ΣΕΙΡΕΣ


Σε άλλα μέρη του κόσμου, οι αγρότες εξακολουθούσαν να  ρίχνουν τυχαία τους  σπόρους στα χωράφια . Ενώ αρχαίοι  Κινέζοι ξεκίνησαν να φυτεύουν καλλιέργειες σε σειρές από τον 6ο αιώνα π.Χ. Φύτεψαν μεμονωμένους σπόρους σειρές, μειώνοντας έτσι την απώλεια σπόρων και κάνοντας  τις καλλιέργειες να μεγαλώνουν πιο γρήγορα και πιο δυνατά. Αυτή η τεχνολογία  χρησιμοποιήθηκε στον δυτικό κόσμο  2200 χρόνια αργότερα .

19.ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑ (牙刷)


Η οδοντόβουρτσα με τρίχες εφευρέθηκε το 1498 από Κινέζους που κατασκεύασαν
οδοντόβουρτσες με χοντρές τρίχες αλόγου προσαρτημένες σε λαβές από  κόκαλο ή μπαμπού
. Αργότερα μεταφέρθηκε στον νέο κόσμο από τους Ευρωπαίους.

20.ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  (钞票)


Το χαρτονόμισμα αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από τους αρχαίους Κινέζους, οι οποίοι ξεκίνησαν
χρησιμοποιώντας χάρτινο χρήμα στα τέλη του 8ου ή στις αρχές του 9ου αιώνα.
. Τα χαρτονομίσματα χρησιμοποιήθηκαν αρχικά ως πιστωτικά γραμμάτια ιδιωτικής έκδοσης . Ένας έμπορος μπορούσε να καταθέσει τα μετρητά του στην πρωτεύουσα, λαμβάνοντας ένα έντυπο «πιστοποιητικό ανταλλαγής» με το οποίο θα μπορούσε να ανταλλάξει μεταλλικά νομίσματα σε άλλες πόλεις.


Στην πραγματικότητα η Αρχαία Κινεζική τεχνολογία είναι υπεύθυνη για αμέτρητες εφευρέσεις  που βοήθησαν στη διαμόρφωση της παγκόσμιας ιστορίας. Χωρίς αυτές τις επινοήσεις της αρχαίας κινεζικής τεχνολογίας, η ανθρωπότητα θα χρειαζόταν περισσότερους αιώνες για να αναπτυχθεί στην τρέχουσα φάση.

ΑΡΧΑΙΟΙ ΙΝΔΟΙ

 Η Αρχαία Ινδία γνωστή για τον πλούσιο πολιτισμό, τις αρχαίες επιστημονικές εφευρέσεις και τους σεβαστούς μαθηματικούς και χειρουργούς άφησε μια πλούσια κληρονομιά που συνεχίζει να επηρεάζει τις σύγχρονες ανθρώπινες ζωές στον 21ο αιώνα. Είτε αυτό συνέβαινε μέσω των καινοτόμων ιδεών τους είτε μέσω της τεράστιας υπολογιστικής τους ικανότητας, οι Αρχαίοι Ινδοί ήταν πολύ μπροστά από την εποχή τους.

 Για το σκοπό αυτό, τους πιστώνονται πολλές απίστευτες εφευρέσεις και ιδεολογίες που έχουν διαμορφώσει τον κόσμο όπως τον ξέρουμε. Αυτές οι ιδέες, ακόμα κι αν είναι χιλιάδων ετών, έχουν ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη του σύγχρονου ανθρώπινου πολιτισμού. Λοιπόν, ας δούμε μερικές από τις πιο σημαντικές αρχαίες Ινδικές εφευρέσεις που συνεχίζουν να μας ωφελούν.


ΣΚΑΚΙ

Ένα παιχνίδι που παίζεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, το σκάκι είναι ένα από τα πιο κοινά και βασισμένα στη γνώση παιχνίδια στον κόσμο. Τώρα διαθέσιμο σε μια σειρά από online και offline μορφές, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι αυτό το περίπλοκο παιχνίδι στρατηγικής είναι σχεδόν 1.500 ετών. Αρχικά γνωστό ως "chaturanga", που σημαίνει "τέσσερις μεραρχίες" στα αγγλικά, το παιχνίδι προοριζόταν να υποδηλώσει στρατιωτική στρατηγική με τέσσερις τύπους κομματιών: πεζικό, ιππικό, ελέφαντα και άρμα. Ενώ οι ιστορικοί εξακολουθούν να συζητούν τους ακριβείς κανόνες και την προέλευση του chaturanga, πιστεύεται ότι προέκυψε κατά τη διάρκεια της αυτοκρατορίας Gupta τον 16ο αιώνα.



Καθώς το chaturanga κέρδισε δημοτικότητα στην Ινδία, σύντομα υιοθετήθηκε από τους Πέρσες, στους οποίους πιστώνεται ότι εξέλιξαν το παιχνίδι σε αυτό που είναι σήμερα. Προσθέτοντας νέα κομμάτια όπως το σύγχρονο πιόνι, ιππότης, πύργος και επίσκοπος, το παιχνίδι πήρε νέο όνομα, Shatranj, και εξαπλώθηκε παγκοσμίως. Μέχρι το 1.500 μ.Χ., το σκάκι ολοκληρώθηκε στην Ευρώπη για να γίνει το ανταγωνιστικό παιχνίδι που όλοι αγαπάμε σήμερα. Έτσι, την επόμενη φορά που θα κάνετε ματ σε έναν αντίπαλο, μην ξεχνάτε πόση ιστορία έγινε!


ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Έχετε ένα σπυράκι που δεν σας αρέσει ή ρυτίδες που θέλετε να απαλλαγείτε γρήγορα; Λοιπόν, η πλαστική χειρουργική είναι η απάντηση στο πρόβλημά σας. Συχνά θεωρείται πρόσφατη επιστήμη για την προώθηση της ομορφιάς του προσώπου, αυτή η μορφή ιατρικής είναι στην πραγματικότητα μέρος της λίστας εφευρέσεων της Αρχαίας Ινδίας. Χρονολογείται από το 1000 π.Χ., ο πρώτος τύπος αναδόμησης προσώπου δημιουργήθηκε από τον Ινδουιστή συγγραφέα Sushruta. Σύμφωνα με πηγές, ο Sushrata ήταν ένας πολύ εξειδικευμένος άνθρωπος που έμαθε ιατρικές τεχνικές μελετώντας την Αγιουρβέδα (την επιστήμη της ζωής). Με αυτή τη γνώση, κατασκεύασε διδασκαλίες ανατομίας, υγειονομικής περίθαλψης και θεραπείας σε ένα θρησκευτικό κείμενο, το Sushruta Samhita. Το κείμενο εξηγούσε διαδικασίες όπως η ρινική αναδόμηση και το μόσχευμα δέρματος με περίπλοκες λεπτομέρειες. Αν και αυτές οι μέθοδοι δεν κέρδισαν παγκόσμια έλξη τότε, αλλά οι πλαστικοί χειρουργοί τον 18ο αιώνα ανακάλυψαν ξανά το Sushruta Samhita, το οποίο παρείχε μεγάλη εικόνα για τα μοσχεύματα δέρματος. Ενισχύοντας την επιστήμη για άλλη μια φορά, η αναδόμηση προσώπου της Αρχαίας Ινδίας άνοιξε το δρόμο για τη σύγχρονη πλαστική χειρουργική.


Χρησιμοποιείται σε οτιδήποτε, από χαλιά μέχρι ρούχα αστροναυτών, η εφεύρεση του βαμβακιού ήταν βασικός πυλώνας στην ανάπτυξη υφασμάτων. Εξάγεται από ίνες φυτών βαμβακιού, η καλλιέργεια βαμβακιού συνέβη πριν από περισσότερα από 7.000 χρόνια στην Αρχαία Ινδία. Τα πρώτα ίχνη αυτής της ίνας χρονολογούνται από το 5.000 π.Χ., όταν ο πολιτισμός της κοιλάδας του Ινδού άρχισε να καλλιεργεί το φυτό. Εκείνη την εποχή, ο υπόλοιπος κόσμος εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί δέρμα και δέρματα ζώων για τα ρούχα και τα υφάσματά του. Για παράδειγμα, ο Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος αναφέρει το ινδικό βαμβάκι το 5.000 π.Χ. ως «ένα μαλλί που ξεπερνά σε ομορφιά και καλοσύνη αυτό του προβάτου». Απόδειξη της ομορφιάς και των πλεονεκτημάτων του, το βαμβάκι έγινε ευρέως διαδεδομένο τα επόμενα χρόνια και σύντομα εμφανίστηκε σε περιοχές όπως το Σουδάν, το Περού και η Αίγυπτος. Από σήμερα, είναι το πιο δημοφιλές ύφασμα στον κόσμο και χρησιμοποιείται σε κάθε είδους βιομηχανίες. Τούτου λεχθέντος, ενώ η καλλιέργεια βαμβακιού μπορεί να έχει γίνει παγκόσμια, η Ινδία εξακολουθεί να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός, με περισσότερους από 5.000 μετρικούς τόνους που παράγονται κάθε χρόνο.


Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΗΔΕΝ

Ενώ η τιμή του μπορεί να είναι "τίποτα", το μηδέν είναι το πιο σημαντικό στοιχείο σε όλους τους μαθηματικούς υπολογισμούς. Είτε σπουδάζετε στο σχολείο είτε υπολογίζετε την τροχιά ενός πυραύλου, η μαγική τιμή του μηδέν είναι πρωταρχικής σημασίας για κάθε υπολογισμό. Έτσι, μπορεί να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτό το θεμελιώδες μέρος των μαθηματικών ήταν το πνευματικό τέκνο ενός Ινδού μαθηματικού πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια. Γνωστός ως Aryabhata, ο αρχαίος Ινδός μαθηματικός και αστρονόμος χρησιμοποίησε για πρώτη φορά την έκφραση «Kha» για την τιμή μηδέν. Απόδειξη αυτού, η ιδέα, που ήταν απλώς μια ιδέα, έγινε ένας χειροπιαστός αριθμός που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για μαθηματικές πράξεις. Περίπου 150 χρόνια αργότερα, ο μαθηματικός Brahmagupta εισήγαγε το μηδέν σε πολύπλοκους υπολογισμούς, διαμορφώνοντας στη συνέχεια την πορεία της ανθρώπινης ανάπτυξης. Έτσι, ακόμα κι αν το μηδέν δεν έχει αριθμητική αξία, είναι γεμάτο ιστορία και εξέχουσα θέση σε όλο τον ανθρώπινο πολιτισμό.


ΤΑ ΒΑΡΗ -ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ

Περισσότερο έννοια παρά είδος, η τυποποίηση είναι η διαδικασία εφαρμογής προτύπων που βασίζονται σε μια ομάδα ανθρώπων, αντικειμένων, ενδιαφερόντων κ.λπ. Μεταξύ των πολλών εφαρμογών της, τα τυπικά βάρη είναι μια κοινή πρακτική που έχει εδραιωθεί στη ζωή μας. Είτε είναι λίβρες (λίβρες) είτε κιλά (κιλά), οι άνθρωποι έχουν αναπτύξει διάφορες τυπικές μετρήσεις για το βάρος. Φανταστείτε πώς θα ήταν χωρίς αυτούς. Δεν θα μπορούσες ποτέ να συγκρίνεις το βάρος σου με κανέναν άλλο. Λοιπόν, για αυτήν την ιδέα, μπορείτε να ευχαριστήσετε τα μεγάλα μυαλά της Αρχαίας Ινδίας. Εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στον πολιτισμό της κοιλάδας του Ινδού, οι έμποροι άρχισαν να χρησιμοποιούν τυπικά βάρη για να μετρούν είδη όπως σιτηρά τροφίμων και είδη πολυτελείας. Χρονολογούνται από το 2000 π.Χ., αυτά τα βάρη δημιουργήθηκαν με ένα δεκαδικό και δυαδικό μαθηματικό σύστημα μέτρησης. Χρησιμοποιώντας σύνθετους υπολογισμούς και άμμο για την κατασκευή, κατασκευάστηκε μια λεία πέτρα από την απαιτούμενη μάζα. Παρά την περιορισμένη τεχνολογία, οι άνθρωποι της κοιλάδας του Ινδού πέτυχαν ένα εντυπωσιακό ποσοστό ακρίβειας. Αυτό επέτρεψε την ιδανική τυποποίηση και προώθησε το εμπόριο σε ολόκληρη την Ινδία. Μετά τη δημιουργία του, βάρη από τον πολιτισμό του Ινδού έφτασαν στην Περσία και την Κεντρική Ασία, και στη συνέχεια έγιναν ο παγκόσμιος κανόνας.


Αυτές ήταν μερικές από τις σημαντικότερες αρχαίες ινδικές εφευρέσεις που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της τεχνολογίας

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια