Ticker

15/recent/ticker-posts

Αρχαίες Περσικές εφευρέσεις

Αρχαίες Περσικές εφευρέσεις

Οι αρχαίοι Πέρσες ήταν  γνωστοί για τα επιστημονικά τους επιτεύγματα και την ανεπτυγμένη τεχνολογία τους . Πολλές από τις μεγαλύτερες αρχαίες περσικές εφευρέσεις  επηρέασαν βαθιά τον κόσμο τότε αλλά και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται σήμερα. Στην πραγματικότητα, εξελιγμένους απόγονους αυτών των πρώιμων εφευρέσεων τις βρίσκουμε δίπλα μας. 

ΑΡΧΑΙΕΣ ΠΕΡΣΙΚΕΣ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ

Ας γνωρίσουμε τις σημαντικότερες αρχαίες περσικές εφευρέσεις

ΑΛΓΕΒΡΑ

Ο Muhammad Ibn Musa al-Khwarizmi ήταν Πέρσης μαθηματικός γνωστός ως ένας από τους σημαντικότερους στοχαστές όλων των εποχών. Εκτός από το έργο του στην αστρονομία και τη γεωγραφία, ο Al-Khwarizmi θεωρείται ο δημιουργός της άλγεβρας. Γεννημένος κάποια στιγμή στα τέλη του 8ου αιώνα, πιθανότατα μεγάλωσε στην Κεντρική Ασία  γύρω από  το Τουρκμενιστάν  και  το Ουζμπεκιστάν . Οι λέξεις άλγεβρα και αλγόριθμος προέρχονται από τη λατινοποίηση του ονόματός του, Algoritmi. Ο Al-Khwarizmi δημοσίευσε το θεμελιώδες έργο του γύρω στο 820 μ.Χ. με τίτλο The Compendious Book on Calculation by Completing and Balancing. Το βιβλίο καθιέρωσε την άλγεβρα ως τη δική του πειθαρχία, δείχνοντας στους αναγνώστες του πώς να λύνουν πολυωνυμικά μαθηματικά προβλήματα και ακόμη και καθιερώνοντας έναν τύπο για την επίλυση τετραγωνικών εξισώσεων.

ΤΑΒΛΙ

Το τάβλι θεωρείται ότι εφευρέθηκε περίπου το 3.000 π.Χ. στο σημερινό Ιράν,  το Ιράκ και  τη Συρία , είναι γνωστό ως το αρχαιότερο γνωστό παιχνίδι στον κόσμο. Προηγείται ακόμη και του σκακιού. Το όνομα με το οποίο το γνωρίζουμε προέρχεται από την εισαγωγή του τάβλι στον αγγλόφωνο κόσμο κατά τη μεσαιωνική περίοδο ως «bac gamen». Το τάβλι ήταν γνωστό ότι είναι γρήγορο και πολύ προκλητικό. Κατά τη διάρκεια των  Σταυροφοριών , οι Χριστιανοί έπαιξαν το παιχνίδι τόσο πολύ που η Εκκλησία προσπάθησε να το βάλει εκτός νόμου. Ωστόσο, αυτές οι προσπάθειες απέτυχαν, καθώς το παιχνίδι μπορούσε να γίνει ακόμη και στην άμμο.

 ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ-ΚΑΝΑΤ-QANAT

Εφευρέθηκε περίπου πριν από 3.000 χρόνια από τους αρχαίους Πέρσες, τα Qanat ήταν λαμπρές εφευρέσεις που επέτρεψαν την άρδευση των καλλιεργειών και τη διανομή νερού σε μεγάλη κλίμακα. Ονομάζεται kariz στα Φαρσί, το qanat χρησιμοποιεί μια σειρά από φρεάτια και τούνελ χτισμένα κάτω από έναν λόφο, εκτρέποντας τον υδροφόρο ορίζοντα μέσω της βαρύτητας προς ανοιχτά κανάλια για κάθε είδους χρήσεις. Οι σήραγγες έχουν όλες μια μικρή κλίση, μεταφέροντας το νερό στον προορισμό του. Το κόλπο ήταν να πάρεις την κλίση στη σωστή γωνία. Το πολύ θα ήταν σπατάλη, ενώ το πολύ λίγο θα ήταν ανεπαρκές. Συγκριτικά, τα ρωμαϊκά υδραγωγεία πιστεύεται ότι κατασκευάστηκαν γύρω στο 300 π.Χ. Αναγνωρισμένα από την UNESCO ως αξιόλογο παράδειγμα τεχνολογίας, τα συστήματα qanat αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της ευρηματικότητας της αρχαίας Περσίας. 


ΚΙΘΑΡΑ

Οι θαυμαστές του Rock and Roll μπορεί να εκπλαγούν όταν ακούν ότι η αγαπημένη κιθάρα μπορεί να ανιχνεύσει την προέλευσή της πριν από περίπου 3.500 χρόνια στην αρχαία Περσία. Δύο αιώνες αργότερα, οι Χετταίοι χάραξαν από πέτρα ένα άγαλμα ενός άνδρα που έπαιζε κιθάρα. Αυτό αποτελεί την παλαιότερη απόδειξη της προέλευσης της κιθάρας. Το όργανο θα αυξηθεί σε δημοτικότητα και θα εξαπλωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή, προς  την Αίγυπτο , την Αρχαία  Ελλάδα , ακόμη και  την Κίνα . Αυτή η πρωτο-κιθάρα θα εξελισσόταν συνεχώς, με κάθε αλληλεπίδραση να αλλάζει τα συστατικά της, τα δομικά υλικά και τα σχέδιά της. Απόγονοι της πρωτο-κιθάρας υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα, γνωστοί ως Chitara και Tanbur.

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Ο Κύρος ο Μέγας, ο πρώτος βασιλιάς της αρχαίας Περσίας, σάρωσε την πόλη της Βαβυλώνας το 539 π.Χ. Ο στρατός του ήταν νικητής και δεν ήταν ασυνήθιστο για τους κατακτητές να επιτρέψουν τη λεηλασία και την υποδούλωση των ηττημένων θυμάτων τους. Αντί να καταστρέψει τη Βαβυλώνα, ο Κύρος έκανε κάτι άλλο. Ελευθέρωσε τον σκλαβωμένο πληθυσμό της πόλης, διέταξε τον θρησκευτικό πλουραλισμό, ακόμη και κατάργησε τη φυλετική ιεραρχία. Αυτές οι δηλώσεις και άλλες εγγράφηκαν σε ακκαδική σφηνοειδή γραφή σε έναν ψημένο πήλινο κύλινδρο. Γνωστό σήμερα ως Κύλινδρος του Κύρου, αυτό το τεχνούργημα αντιπροσωπεύει τον πρώτο καταγεγραμμένο χάρτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχει μεταφραστεί και στις έξι επίσημες γλώσσες των Ηνωμένων Εθνών. Ο κύλινδρος έχει ακόμη και παραλληλισμούς με τη Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που γράφτηκε σχεδόν 3.000 χρόνια αργότερα.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Ο Ibn Sina ή Avicenna ήταν Ιρανός φιλόσοφος και γιατρός που έζησε τον 10ο και τον 11ο αιώνα. Ήταν ένας λαμπρός επιστήμονας και λόγιος του οποίου το έργο ήταν γνωστό σε όλο τον ισλαμικό κόσμο. Το έργο του πιστώνεται με την οικοδόμηση της υποδομής πάνω στην οποία δημιουργήθηκε η σύγχρονη ιατρική. Αντλώντας από το έργο του Ιπποκράτη και του Γαληνού, οι σύγχρονοι ερευνητές πιστεύουν ότι το έργο του Αβικέννα θα μπορούσε να υπερισχύσει επαρκώς των προκατόχων του και ίσως ακόμη και όλων των προηγούμενων γνωστών επιστημονικών εργασιών. Το δημοσιευμένο έργο του, γνωστό ως The Canon of Medicine, συγκέντρωσε ιατρικές τεχνικές, ιατρικές ουσίες, διαγνώσεις ασθενειών για συγκεκριμένες περιοχές και πολλά άλλα. Ο Κανόνας παρέμεινε η ιατρική αρχή για αιώνες και χρησιμοποιήθηκε ακόμη και στη μεσαιωνική Ευρώπη.

ΨΥΓΕΙΟ

το πρώτο ψυγείο εφευρέθηκε από τους αρχαίους Πέρσες; Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, η ιδέα να διατηρούνται τα ευπαθή τρόφιμα κρύα φαίνεται συγκλονιστική, αλλά οι Πέρσες ήταν απίστευτα ευρηματικοί όταν επρόκειτο να αρκεστούν στην τεχνολογία που υπήρχε. Το Yakhchal ήταν μια πυραμιδοειδής δομή που έμοιαζε με τις πυραμίδες που κατασκευάστηκαν στη Μεσοαμερική. Ωστόσο, αυτοί δεν ήταν θρησκευτικοί ή ταφικοί σκοποί. Το Yakhchal, μια λέξη που σημαίνει «λάκκος πάγου», κρατούσε τα πράγματα κρύα χρησιμοποιώντας ένα σύστημα ψύξης με εξάτμιση. Θα μπορούσε ακόμη και να παγώσει ορισμένα αντικείμενα! Οι ανεμοσυλλέκτες και το νερό που έρεε από τα qanat επέτρεψαν στους αρχαίους Πέρσες να συντηρούν τα τρόφιμα καθ 'όλη τη διάρκεια των βάναυσων καλοκαιριών της Κεντρικής Ασίας

ΑΛΚΟΟΛ

Ένας Ιρανός λόγιος ονόματι Abu Musa Jabir ibn Hayyanzi, γεννημένος το 721 μ.Χ., ήταν ένας λαμπρός εφευρέτης και επιστήμονας. Ως γιος ενός φαρμακευτικού χημικού, ο Hayyanzi πιστώνεται επίσης ως ο πρώτος που έκανε απόσταξη αλκοόλ. Παρόλο που το αλκοόλ υπήρχε στο παρελθόν, αφού ανακαλύφθηκε ήδη από το 4.000 π.Χ., αυτά τα ποτά ήταν αρκετά χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ και δεν μοιάζουν σχεδόν με τίποτα που διατίθεται σε ένα ποτοπωλείο σήμερα. Ο Hayyanzi είναι επίσης γνωστός ως ο πατέρας της χημείας, χάρη στην έρευνά του για τα οξέα και τα αλκάλια.

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Περίπου μεταξύ 550 και 330 π.Χ., οι Αχαιμενίδες Πέρσες ανέπτυξαν ένα μαζικό ταχυδρομικό σύστημα που επισκίασε πλήρως τις  μορφές παράδοσης αλληλογραφίας που χρησιμοποιούνται στη Βαβυλωνία. Αυτό το σύστημα, που ονομάζεται Piradazis, βασισμένο σε ιππείς που λειτουργούσαν σε ένα σύστημα αναμετάδοσης, μπορούσε να λαμβάνει αλληλογραφία από τη μια άκρη της αυτοκρατορίας στην άλλη μέσα σε λίγες μέρες. Αυτό ήταν κάτι πρωτόγνωρο! Οι μελετητές λένε ότι η αλληλογραφία θα μπορούσε να σταλεί από το Δυτικό Ιράν στη Δυτική Τουρκία  σε μόλις μια εβδομάδα. Αυτό το σύστημα ήταν κρίσιμο καθώς η αυτοκρατορική επικράτεια εκτεινόταν από την Ελλάδα μέχρι την Ινδία στο απόγειό της. Συχνά εστάλησαν μηνύματα από τη Νότια Ασία στην Αίγυπτο, κάτι που δεν θα ήταν δυνατό αν δεν ήταν τόσο εξαιρετικοί ιππείς.

ΒΑΡΥ ΙΠΠΙΚΟ

Αυτή η τεχνογνωσία με τα άλογα δεν χρησιμοποιήθηκε μόνο για την παράδοση αλληλογραφίας. Οι αρχαίοι Πέρσες αξιοποίησαν επίσης την πείρα τους στα άλογα και στις στρατιωτικές τους εκστρατείες. Η χρήση βαρέος ιππικού, που συνδυάζει πανοπλίες κλίμακας με έφιππες μονάδες, πιστεύεται ότι αναπτύχθηκε στο ιρανικό οροπέδιο. Τα νησιά άλογα που εκτράφηκαν από τους Πέρσες ήταν αρκετά μεγάλα για το έργο και αποδείχθηκαν ανεκτίμητα στις συγκρούσεις κατά της Νεο-Ασσυριακής Αυτοκρατορίας. Αυτές οι μονάδες βαρέως ιππικού συνέβαλαν στην άνοδο της Περσικής αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών και στη δημιουργία μονάδων βαρέως ιππικού σε άλλα μέρη της κούρσας εξοπλισμών που ακολούθησε.

Αυτές ήταν οι σημαντικότερες αρχαίες περσικές εφευρέσεις που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΚΙ ΑΥΤΟ

ΑΡΧΑΙΕΣ ΙΝΔΙΚΕΣ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ