Ticker

15/recent/ticker-posts

Αρχαία κινέζικη τεχνολογία

 Αρχαία κινέζικη τεχνολογία

Η αρχαία Κίνα κατείχε ηγετικές θέσεις σε πολλούς τομείς  της καθημερινότητας  και φυσικά στον τομέα της τεχνολογίας Η Αρχαία Κινεζική τεχνολογία
πρόσφερε  αμέτρητες  εφευρέσεις στον κόσμο πχ το χαρτί ,τη πυξίδα,την πυρίτιδα κτλ
Παρακάτω είναι μια λίστα με τις 20 μεγαλύτερες εφευρέσεις των αρχαίων Κινέζων που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της τεχνολογίας.
ΑΡΧΑΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ


Ας δούμε τι πρόσφερε στον υπόλοιπο κόσμο η αρχαία Κινεζική τεχνολογία

1.ΧΑΡΤΙ

Η εφεύρεση του χαρτιού επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ανθρώπινη ιστορία. Το χαρτί υπήρχε ήδη
στην Κίνα από το 105 π.Χ., ωστόσο, ένας ευνούχος ονόματι Cai Lun (περίπου 50 μ.Χ. -
121) έκανε σημαντική καινοτομία και συνέβαλε στην ευρεία υιοθέτησή του.
Η προηγμένη τεχνολογία κατασκευής χαρτιού του εξαπλώθηκε στη συνέχεια στην κεντρική Ασία και αργότερα στον υπόλοιπο κόσμο , μέσω του Δρόμου του Μεταξιού(ο οποίος έφτανε στα παράλια της Μαύρης θάλασσας και στα ανατολικά παράλια της Μεσογείου)

2.ΚΙΝΗΤΑ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ


Η εκτύπωση ξύλινων μπλοκ ήταν ήδη μια ευρέως χρησιμοποιούμενη τεχνική στη Δυναστεία Τανγκ. Ωστόσο, αυτού του είδους η τεχνολογία εκτύπωσης ήταν ακριβή και χρονοβόρα. 
Μέχρι τη δυναστεία των Σονγκ (960-1279),  όταν ένας άντρας ονόματι Bi Sheng (990–1051) εφηύρε την εκτύπωση κινητού τύπου, καθιστώντας το πιο γρήγορο και εύκολο. 
Πρώτα χάραξε μεμονωμένους χαρακτήρες σε κομμάτια πηλού και μετά τα σκληρύνουμε με φωτιά. Αυτά τα κινητά κομμάτια τύπου κολλήθηκαν αργότερα σε μια σιδερένια πλάκα για να τυπώσουν μια σελίδα και στη συνέχεια χωρίστηκε και αναδιανεμήθηκε για άλλη σελίδα. Αυτού του είδους
Η τεχνολογία εκτύπωσης εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την Ευρώπη,μετά τις σταυροφορίες και το ταξίδι του Μάρκο Πόλο στην Ασία. Αυτή η εφεύρεση τελειοποιήθηκε απο τον Γερμανό Γουτεμβέργιο ,οδηγώντας στην Αναγέννηση, και αργότερα σε όλο τον κόσμο.

3.ΠΥΡΙΤΙΔΑ

Η πυρίτιδα εφευρέθηκε από Κινέζους Ταοϊστές αλχημιστές
περίπου το 1000 μ.Χ. όταν προσπάθησαν να βρουν ένα φίλτρο για να κερδίσουν
ανθρώπινη αθανασία με ανάμειξη στοιχειακού θείου, άνθρακα,
και νίτρου . 
Πιστεύεται ότι εξαπλώθηκε η πυρίτιδα στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της μογγολικής επέκτασης του 1200-1300 μ.Χ( μέσω του δρόμου του μεταξιού )
Το ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι οι Κινέζοι χρησιμοποίησαν αυτήν την ανακάλυψη
κυρίως για κροτίδες ενώ οι Ευρωπαίοι δημιούργησαν κανόνια
και όπλα και κυριάρχησαν στην Κίνα στα μέσα του 1800.

4.ΠΥΞΙΔΑ (罗盘)


Η πυξίδα είναι μια συσκευή πλοήγησης  που δείχνει την κατεύθυνση του Βορρά
Η πυξίδα εφευρέθηκε από Κινέζους μεταξύ του 2ου αιών. π.Χ. και 1ος αιώνας μ.Χ. Πρώτα
χρησιμοποιείται στο Φενγκ Σούι,  για σχρδιασθεί η διάταξη των κτιρίων. Μέχρι το 1000 μ.Χ.,άρχισε να χρησιμοποιείται  στη ναυσιπλοΐα.Οι πυξίδες χρησιμοποιήθηκαν κυρίωςσε
κινεζικά πλοία, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να  διαπλέουν με ασφάλεια τον ειρηνικό Ωκεανό αλλά και τον Ινδικό. Άραβες έμποροι που έπλεαν  προς τα νότια παράλια της Ασίας πήραν την εφεύρεση και την έφεραν στα Ανατολικά παράλια της Μεσογείου και από εκεί μεταφέρθηκε στην Ευρώπη.

5. ΑΛΚΟΟΛ  (酒精)


Οι κάτοικοι της Αραβικής Χερσονήσου  ευρέως πιστεύονταν ότι ήταν οι πρώτοι ζυθοποιοί. Ωστόσο,  το 2013, μια κεραμική 9000 ετών βρέθηκε στην κινέζικη επαρχία Henan  ,αποκάλυψε την παρουσία αλκοόλ, 1000  χρόνια πριν από τους Άραβες Το αλκοόλ είναι γνωστό ως Jiu in στα Κινέζικα και χρησιμοποιούνταν συχνά ως πνευματική προσφορά  στον Ουρανό και στη Γη ή στους προγόνους στην αρχαία  Κίνα. Μελέτη δείχνει ότι η μπύρα με ένα αλκοολούχο  περιεχόμενο από 4% έως 5% καταναλώνονταν   επίσης ευρέως στην  Αρχαία Κίνα .


6.ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΡΟΛΟΪ  (机械表-Jīxiè biǎo)

Το πρώτο μηχανικό ρολόι στον κόσμο  εφευρέθηκε από τον Yi Xing, έναν βουδιστή μοναχό το 725 μ.Χ.. Λειτουργούσε στάζοντας νερό που τροφοδοτούσε έναν τροχό που έκανε μια πλήρη περιστροφή σε 24 ώρες. Εκατοντάδες χρόνια αργότερα, ο εφευρέτης Σου Ο Song ανέπτυξε ένα πιο εξελιγμένο ρολόι που ονομάζονταν  Κοσμική Αυτοκρατορία το 1092, 200 χρόνια νωρίτερα πριν από το πρώτο ευρωπαϊκό μηχανικό ρολόι .

7.ΤΣΑΪ  (茶-cha)

Σύμφωνα με τον παλιό κινέζικο μύθο, το τσάι  πρώτο ανακαλύφθηκε από τον Shennong.
 γύρω στο 2.737 π.Χ. 
Το τσάι   την περίοδο  της δυναστείας των Τάνγκ έγινε δημοφιλές ποτό και το απολάμβαναν όλες οι κοινωνικές τάξεις
Το μεγαλύτερο ζωντανό τεϊόδεντρο βρίσκεται στο Lin Cang, στην 
Κίνα, και είναι περίπου 3.200 ετών.

8.ΜΕΤΑΞΙ  (丝绸- Sīchóu)


Το μετάξι, μια από τις παλαιότερες ίνες, προήλθε από την Κίνα από νωρίς  πριν από 6.000 χρόνια. Τα πρώτα στοιχεία για μετάξι είναι ότι ανακαλύφθηκε  στην κομητεία Xiaxian,  Επαρχία Shanxi, Κίνα όπου βρέθηκε ένα μεταξωτό κουκούλι  κομμένο στη μέση, και χρονολογείται μεταξύ 4000 και 3000  π. Χριστού.
 Οι Κινέζοι κατέκτησαν την εκλεπτυσμένη ύφανση μεταξιού και αυτό ήταν  αυστηρά φυλασσόμενο μυστικό, και η Δύση έπρεπε να πληρώσει χρυσό ίδιου βάρους για τα μετάξια.
 Στην αρχαιότητα το το μετάξι ήταν ένα πολύ σημαντικό υλικό και για πολλούς αιώνες έμποροι μετέφεραν αυτό το πολύτιμο αντικείμενο από την Κίνα στη Δύση, μέσα από τον περίφημο δρόμο του μεταξιού
.

9.ΟΜΠΡΕΛΑ  (伞)

Οι εφευρέτες της ομπρέλας μπορούν να εντοπιστούν 
3500 χρόνια πριν στην Κίνα. Ο θρύλος λέει,  ότι ο Λου Μπαν, ένας
Κινέζος ξυλουργός και εφευρέτης δημιούργησε την πρώτη ομπρέλα.
Εμπνευσμένος από τα παιδιά που χρησιμοποιούν φύλλα λωτού ως καταφύγιο βροχής, αυτός
δημιούργησε ομπρέλα φτιάχνοντας ένα ευέλικτο πλαίσιο καλυμμένο με ένα πανί.

10 ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ  (针刺 )

Το παλαιότερο βιβλίο κινεζικής ιατρικής "Neijing",γνωστό και ως «The Classic of Internal Medicine
του Κίτρινου Αυτοκράτορα», δείχνει ότι ο βελονισμός χρησιμοποιήθηκε ευρέως ως θεραπεία στην Κίνα πολύ πριν την ώρα που γράφτηκε. Άλλωστε  ανακαλύφθηκαν διάφορα  είδη βελόνων βελονισμού
στον τάφο του πρίγκιπα Liu Sheng που πέθανε  γύρω στο 200 π.Χ. Αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη ότι
Ο βελονισμός ήταν ήδη σε χρήση στην Κίνα περισσότερο  από πριν από δύο χιλιάδες χρόνια

11.ΧΥΤΕΥΣΗ ΣΙΔΗΡΟΥ  (铸铁件  )


Τα αρχαιολογικά στοιχεία αποκάλυψαν ότι η τήξη σιδήρου Η τεχνολογία αναπτύχθηκε στην Κίνα ήδη από την 5η αιώνα π.Χ. στη δυναστεία Zhou (1050 π.Χ.–256 π.Χ.).Κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου και των εμπόλεμων κρατών  περιόδους (776-221 π.Χ.) Η Κίνα γνώρισε άνθηση
περίοδος τήξης σιδήρου. Στη δυναστεία των Χαν (202 π.Χ  -220 μ.Χ.) η κεντρική κυβέρνηση μονοπώλησε το σίδερο  λιώνουν, βλέποντας αξιοσημείωτη ανάπτυξη.

12.ΠΟΡΣΕΛΑΝΗ  (瓷 )


Η πορσελάνη είναι μια σπουδαία εφεύρεση της αρχαίας Κίνας. Η πρώτη πορσελάνη εμφανίστηκε στη δυναστεία των Σανγκ (1600-1046 π.Χ.) και ωρίμασε κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Τανγκ (618-
906). Κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Σονγκ (960–1279),  η τεχνολογία παραγωγής της πορσελάνης έφτασε σε πρωτοφανές ύψος λόγω της εστίασής της ,στο σχήμα  τους και  της λάμψης τους. Η κινεζική πορσελάνη εκτιμήθηκε ιδιαίτερα στο κόσμο και πολλά έργα τέχνης είχαν εισαχθεί στο Δυτικά μέσω του Δρόμου του Μεταξιού.

13.ΣΕΙΣΜΟΓΡΑΦΟΣ (地震仪)


Σύμφωνα με  αρχεία της μεταγενέστερης δυναστείας Χαν, ένας σεισμογράφος
δημιουργήθηκε από τον λαμπρό εφευρέτη Zhang Heng  το 132 μ.Χ. Η λειτουργία του είναι να προσδιορίζει την κατεύθυνση ενός σεισμού.
Το 138 μ.Χ., αυτό το όργανο έδειξε έναν σεισμό που συνέβη στο Longxi χίλια χιλιόμετρα μακριά. Ήταν η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα κατάφερε να εντοπίσει έναν σεισμό. Οι σύγχρονοι σεισμογράφοι μόλις ξεκίνησαν την  ανάπτυξή τους 1848 στην Ευρώπη.

14.ΠΥΡΑΥΛΟΣ  (导弹)

Η Κίνα είναι η πατρίδα των πυραύλων.Οι αρχαίοι κινέζοι εφευρέτες δημιούργησαν πυραύλους εφαρμόζοντας αντίθετη δύναμη που παράγεται από αναμμένη πυρίτιδα. Σύμφωνα με την ιστορία,
το 228 μ.Χ. το Wei State χρησιμοποιούσε ήδη δάδες προσαρτημένο σε βέλη για να προστατεύει το Chencang από το στρατεύματα εισβολής του κράτους Σου. Αργότερα το Τραγούδι Η Δυναστεία (960-1279) είχε προσαρμόσει την πυρίτιδα για να φτιάξει πυραύλους. Ένας χάρτινος σωλήνας γεμισμένος με μπαρούτι ήταν προσαρτημένο σε ένα βέλος που μπορεί να εκτοξευθεί από ένα τόξο.
Αυτού του είδους οι αρχαίοι πύραυλοι και οι βελτιωμένοι ήταν χρησιμοποιείται ευρέως σε στρατιωτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες σε Κίνα.

15.ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΧΑΛΚΟΥ  (铜 )


Η δεξιοτεχνία του χαλκού κατακτήθηκε απότους αρχαίους κινέζους  το 1700 π.Χ. Η δυναστεία των Σανγκ (1600–1046 π.Χ.) και οι δυναστείες Zhou (1046-256 π.Χ.) έφεραν την Κίνα στην Εποχή του Χαλκού και η κατασκευή χάλκινων ειδών έφτασε στο αποκορύφωμά της σε αυτή την περίοδο. Ο χαλκός χρησιμοποιήθηκε κυρίως για την κατασκευή  όπλων, χάλκινων εργαλείων και τελετουργικών σκευών. Σε σύγκριση με άλλες περιοχές του κόσμου ξεχωρίζουν τα κινεζικά χάλκινα είδη για τις επιγραφές και τα ντελικάτα διακοσμητικά τους μοτίβα.

16.ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ  (风筝)


Ο χαρταετός αναπτύχθηκε πριν από περίπου 3.000 χρόνια στη Κίνα. Οι πρώτοι χαρταετοί ήταν κατασκευασμένοι από ξύλο,που ονομάζεται Muyuan (ξύλινος χαρταετός). Στα πρώτα χρόνια οι χαρταετοί ήταν  κυρίως για στρατιωτικούς σκοπούς όπως η αποστολή μηνυμάτων, μέτρηση αποστάσεων, δοκιμή του ανέμου και σηματοδότηση. Με τον καιρό το πέταγμα χαρταετού εξελίχθηκε σε άθλημα 

17.ΣΠΑΡΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ (播种机)

Η σπαρτική  είναι μια συσκευή που φυτεύει τον σπόρο χώμα σε ομοιόμορφο βάθος και το καλύπτει. Χωρίς αυτό οι γεωργοί έπρεπε να φυτέψουν τους σπόρους με το χέρι, με αποτέλεσμα τη σπατάλη και την άνιση ανάπτυξη. Σύμφωνα με  αρχεία, η κινεζική χρήση των σπαρτικών μηχανών μπορεί να χρονολογηθεί πίσω στον 2ο αιώνα π.Χ. Η συσκευή κατασκευάστηκε  και έτσι  δουλειά των αγροτών έγινε  ευκολότερη και  βελτιώθηκε γεωργική παραγωγή στην Κίνα.

18.ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΣΠΟΡΑ ΣΕ ΣΕΙΡΕΣ


Σε άλλα μέρη του κόσμου, οι αγρότες εξακολουθούσαν να  ρίχνουν τυχαία τους  σπόρους στα χωράφια . Ενώ αρχαίοι  Κινέζοι ξεκίνησαν να φυτεύουν καλλιέργειες σε σειρές από τον 6ο αιώνα π.Χ. Φύτεψαν μεμονωμένους σπόρους σειρές, μειώνοντας έτσι την απώλεια σπόρων και κάνοντας  τις καλλιέργειες να μεγαλώνουν πιο γρήγορα και πιο δυνατά. Αυτή η τεχνολογία  χρησιμοποιήθηκε στον δυτικό κόσμο  2200 χρόνια αργότερα .

19.ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑ (牙刷)


Η οδοντόβουρτσα με τρίχες εφευρέθηκε το 1498 από Κινέζους που κατασκεύασαν
οδοντόβουρτσες με χοντρές τρίχες αλόγου προσαρτημένες σε λαβές από  κόκαλο ή μπαμπού
. Αργότερα μεταφέρθηκε στον νέο κόσμο από τους Ευρωπαίους.

20.ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  (钞票)


Το χαρτονόμισμα αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από τους αρχαίους Κινέζους, οι οποίοι ξεκίνησαν
χρησιμοποιώντας χάρτινο χρήμα στα τέλη του 8ου ή στις αρχές του 9ου αιώνα.
. Τα χαρτονομίσματα χρησιμοποιήθηκαν αρχικά ως πιστωτικά γραμμάτια ιδιωτικής έκδοσης . Ένας έμπορος μπορούσε να καταθέσει τα μετρητά του στην πρωτεύουσα, λαμβάνοντας ένα έντυπο «πιστοποιητικό ανταλλαγής» με το οποίο θα μπορούσε να ανταλλάξει μεταλλικά νομίσματα σε άλλες πόλεις.


Στην πραγματικότητα η Αρχαία Κινεζική τεχνολογία είναι υπεύθυνη για αμέτρητες εφευρέσεις  που βοήθησαν στη διαμόρφωση της παγκόσμιας ιστορίας. Χωρίς αυτές τις επινοήσεις της αρχαίας κινεζικής τεχνολογίας, η ανθρωπότητα θα χρειαζόταν περισσότερους αιώνες για να αναπτυχθεί στην τρέχουσα φάση.